musik

Mikael Wiehe: "Jag har aldrig begripit vad som slår eller inte slår"

4:49 min

Förra året gjorde han över 80 framträdanden i skandinavien efter framgångarna i Så mycket bättre, och spelade samtidigt in ett album med nytt material. Imorgon spelar Mikael Wiehe på Folkan i Borås.

Vi spelade precis Flickan och kråkan med Timbuktu. Hur känns det när du hör den låten?

– Om jag ska vara riktigt ärlig, när jag hörde den första låten så tänkte jag "det där gjorde han riktigt bra, så kul att han ville sjunga den låten." Jag har aldrig en känsla för, eller begripit mig på, vad som slår eller inte slår. Jag hade ingen aning om att den skulle bli så framgångsrik. Tänk! Den kom på skiva 1981, det är alltså 32 år sedan. Äntligen har sången fått sitt välförtjänta lyft, om man nu kan säga så om en död kråka.

Man kan väl säga att flera generationer kan njuta av samma låt?

– Redan när jag gjorde den så kom punkarna, jag var lite äldre än punkarna som dök upp i slutet av 70-talet, och de ville höra just den låten. Den har tydligen någonting som tilltalar många olika sorters människor. Även nu i nya generationer. Och glad för det är jag som speleman.

Nya låten Jag vill vara en gammal man, är den ironisk eller vill du vara det?

– Jag vill vara en gammal man SOM stödjer de ungdomar som manar till motstånd, SOM är lyckligt förälskad i livet. Och jag är ganska mycket den gamle mannen, men jag är alltid lite bättre i mina sånger än i verkligheten. I sången är jag en gammal man som älskar livet, som är solidarisk med ungdomarnas kamp.

Sarit Monastyrski
sarit.monastyrski@sverigesradio.se 

Sara Kvist
sara.kvist@sverigesradio.se