Junselevargen säker – trots klartecken att skjuta

Den omstridda varghonan som inneburit problem för renskötare i Junseletrakten ska få skjutas, meddelade Naturvårdsverket i dag efter att ha beviljat en ny skyddsjaktsansökan. Men redan några timmar senare kom kontrabesked.

– Dels handlar det om att skadebilden har förstärkts. Det är fler renar som har blivit dödade. Dessutom är renarna i viss mån dräktiga, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket om beslutet att tillåta jakt.

Turerna kring den genetiskt värdefulla varghonan i Junsele, som vandrat in österifrån, har varit många.

Den har redan sövts och flyttats söderut från olika ställen i renskötselområdet tre gånger. Men därifrån har hon vandrat tillbaka norrut.

I januari sköts hennes partner, en varghane i samma område, innan skyddsjakten avbröts efter att Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen överklagat jakten till förvaltningsrätten som i förra veckan upphävde skyddsjakten helt.

Dagens beslut bygger på en ny skyddsjaktsansökan. Men denna har överklagats, och under eftermiddagen meddelade förvaltningsrätten att Naturvårdsverkets beslut blir utan effekt. Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att vargen inte får skjutas förrän fallet slutligt avgjorts.

Vid lunchtid på tisdagen spårades vargen i skogarna kring Junsele.