Politiskt kaos i Italien skapar oro bland väljarna

2:03 min

I Italien råder nu politiskt kaos, efter att italienarna i parlamentsvalet spridde sina röster över tre stora politiska grupperingar, vänstern, högern och proteströrelsen Fem Stjärnor. Vänstermannen Pier Luigi Bersani vann underhuset, men har inget övertag i senaten. Han hoppas nu få mandatet att försöka bilda en koalitionsregering, men italienarna är oroliga.

– Det råder stor förvirring. Jag hoppas att det går att skapa en regering. Fast jag tvivlar på att missnöjespolitikern Beppe Grillo vill samarbeta med vänstern och Bersani, säger en man och hastar vidare. 

Läget är låst i detta politiskt polariserade Italien. Bersani, Berlusconi och Grillo står i varsin ringhörna och frågan är vem som är redo att med sänkta armar möta vem.

Det är nu den 87-årige italienske presidenten Giorgio Napolitano, som i förhandlingar kommer att se vilka förutsättningarna är för olika koalitionsalternativ. Italien har inte råd med kaos och att räntan på den stora skulden skenar iväg uppåt igen. Napolitano minns november 2011, då teknokraten Mario Monti tillsattes för att lugna läget.

Det mest troliga alternativet tycks nu att vänsteralliansen och Bersani bildar en minoritetsregering, eventuellt med Montis centerpolitiker som stödtrupp och att denna koalition får söka stöd fråga för fråga hos Beppe Grillos 54 senatorer. Till exempel så bör vallagen bytas ut enligt tv-debattörerna. Många italienare hoppas att Beppe Grillo visar sig pragmatisk.

– Vi får hoppas på Beppe Grillo nu. Att Grillo är nog pragmatisk att gå i koalition med antingen högern eller vänstern, säger en väljare.

– Känns väldigt tråkigt det här, suckar en annan.

Precis som många andra italienare känner han i dag en sorts sorg över att det inte verkar ha blivit någon stabil lösning den här gången heller.