varselvågen i sverige

Unga får högre A-kasseavgift

1:43 min

Flera arbetslöshetskassor har höjt eller kommer att höja sina avgifter i år. Fler varsel och högre arbetslöshet gör att A-kassorna behöver få in mer pengar. Det gäller bland annat Livsmedelsarbetarnas A-kassa och IF Metalls A-kassa där många unga är medlemmar.

Mattias Ebbesson är 22 år, fick besked om varsel förra året och blev av med jobbet i december. Nu får han A-kassa av IF metall. Men som för många finns det en gräns för hur mycket Mattias Ebbesson är villig att betala för att vara med i A-kassan.
– Jag vet inte vad jag har betalat, närmre 170 eller 200 kronor. Någonstans där tycker jag är lagom. 

Transports A-kassa har i år höjt avgiften för de som inte är arbetslösa med 25 kronor. Byggnads A-kassa höjer snart med 40 kronor. Och IF Metalls A-kassa har i år höjt avgiften för de som inte är arbetslösa med 50 kronor.

Det är A-kassor där minst var fjärde medlem är mellan 24 och 34 år. Där höjdes avgifterna förra året också.
– Höjningen beror på alla de varsel som kom under hösten. Vi ser också i januari att det ökade med 3000 ersättningstagare, säger Olle Åkerlund som är föreståndare för IF Metalls A-kassa.

Olle Åkerlund kan tänka sig att de höjda avgifterna gör att färre unga går med i A-kassan.
– Det är klart att rent generellt har ungdomar i dag svårare att få fäste på arbetsmarknaden. De har ofta visstidsanställning och därmed sämre ekonomi. Och det gör ju att de får vända på kronorna på ett annat sätt, säger Olle Åkerlund.