Söderhamn

100 arbetstillfällen för långtidsarbetslösa

1:24 min

I Söderhamn, där arbetslösheten är hög, har kommunen beslutat att utöka till 100 arbetstillfällen på Resurscentrum i år och nästa år, från tidigare 30.

På så vis får långtidsarbetslösa en chans att utveckla sin kompetens och träda in i ordinarie socialförsäkringssystem. Mats Frelin är områdeschef för Resurscentrums verksamhet.

– De här 100 platserna är ju en skapad anställning som vi går in med i samarbete med Arbetsförmedlingen, och där har vi tidigare haft 30 stycken platser, säger han.

Det är en rejäl utökning som Söderhamns kommun gör under 2013 och 2014. 100 arbetslösa personer erbjuds en skapad anställning under ett år. Satsningen är på sju miljoner kronor från Söderhamns kommun, något som betalas tillbaka i form av minskat försörjningsstöd.

Resurscentrums personal har gjort stora insatser bland annat med sanering i det stora oljehaveriet i Söderhamn för drygt ett år sen. Och Enligt Mats Frelin på Söderhamns Resurscentrum så har resultaten varit goda.

– Totalt sett från 2009 till 2012 är det 151 personer som har fått en sådan här skapad anställning, och utav de personerna är det drygt 80 % som inte har kommit tillbaka till försörjningsstöd. Pratar man ekonomiskt så är det en minskad kostnad för kommunen på 3,3 miljoner kronor för just den här gruppen, säger Mats Frelin.