Bilindustrin

Volvo V40 kan bli årets bil

Volvo Personvagnar kan i dag vinna utmärkelsen Årets bil, något företaget aldrig tidigare har gjort. Deras modell V40 är en av finalister och ställs mot bland annat Volkswagen Golf och Huyndai i30.

Åtta bilar är det som tävlar om att vinna den prestigefyllda utmärkelsen Årets bil, varav Volvo V40 är en av dem.

Vinnaren offentliggörs i dag runt tre-tiden i Genéve, där årets bilmässa slår upp portarna i morgon.

Kraven för att kunna vinna är att bilen ska ha lanserats under kalenderåret 2012 och att den säljs minst fem europeiska länder och i minst 5 000 exemplar.

Med de kraven kvalade i år 32 bilar in och från de röstades åtta finalister fram.

Segraren har nu utsetts av de 58 motorjournalister från 22 europeiska länder som ingår i juryn.

– Enligt stadgarna tittar vi egentligen på allting, men de är två saker som vi ska prioritera. Det ena är teknisk innovation och det andra är värde för pengarna, säger Håkan Matsson, journalist på Dagens Industri och ordförande i juryn.

För Volvo Personvagnar, som aldrig har vunnit priset, skulle en seger för V40 vara väldigt viktig, säger Matsson.

– De har varit i final några gånger, men aldrig vunnit. Det vore ett utmärkt tillfälle för Volvo att, i Europa som har en svag bilmarknad, ha något att säga mer att än bara att vi har lanserat en ny bil. Skulle den koras till årets bil skulle det betyda väldigt mycket för dem, säger Håkan Matsson.

Bland Volvo V40:s utmanare finns Mercedes A-klass, Volkswagen Golf, Ford B-max och Hyundai i30.

I fjol blev det laddhybriden Opel Ampera som vann priset, som delades ut för första gången 1964 och som nu firar sitt 50-årsjubileum.