Grossist återkallar produkter efter hästköttslarm

1:51 min

Restauranggrossisten Martin & Servera återkallar tre produkter efter misstanke om att de innehåller hästkött. Produkterna kommer från Lantmännen, men tillverkas av deras underleverantör Dafgård. Analyssvar väntas på torsdag.

Lantmännens marknads- och försäljningschef säger till TT att de tog beslutet att återkalla produkter som de själva inte tillverkar. Just de här produkterna, storköksförpackningar på omkring fem kilo, tillverkas av Dafgård.

– Det är en försiktighetsåtgärd, även om risken att de skulle innehålla häst är väldigt liten, säger Pelle Eriksson till TT.

– Vi har till dags dato inte fått garantier för innehållet. Vi vill se provtagningar på våra produkter, säger Eriksson.

Det handlar om nötköttbullar, kåldolmar och oxjärpar, och enligt Christina Gezelius, informationschef på restauranggrossisten Martin & Servera som distribuerar produkterna, är det stora produkter på restaurang- och storköksmarknaden. Hon påpekar att det här inte är positivt för branschen i stort.

– Det är klart att det är oacceptabelt, vi lever på att våra kunder har ett förtroende för oss och att deras kunder har ett förtroende för oss och för branschen, säger Gezelius till P4 Örebro.

Det är omkring 440 kunder över hela landet som är berörda och 2 500 kartonger av de tre produkterna har redan levererats till Martin & Serveras kunder.