Borås

Romsk utställning vandaliserad

1:40 min

Den romska utställningen The Roma Journeys utanför Kulturhuset i Borås har vandaliserats. Bilder har välts och och förstörts med betongblock, och det har förmodligen skett i helgen.

Utställningen The Roma Journeys har hängt utanför Kulturhuset i Borås sedan 29:e januari. Tanken med utställningen som består av ett bildreportage av Joakim Eskildsen var att uppmärksamma romernas situation i samband med förintelsens minnesdag. Michelle Bödtker-Lund, informationssekreterare på Kulturkontoret är idag ledsen över förstörelsen.

Kastat betong på bilderna
– De här fyrkantiga betongblocken är fundament eller tyngder som ska stabilisera upp skärmarna. Dem har man tagit från deras ursprungliga plats, och kastat ner dem efter att man har vält alla skärmarna. Så har man kastat dem på våra bilder som vi har fäst på skärmarna. Det ser inte bra ut. Jag blir väldigt upprörd och ledsen. Det här är ju något som vi satsar på för Borås stad, för medborgarna, säger Michelle Bödtker-Lund.

Omöjligt veta motivet bakom brottet
Vandaliseringen har troligen skett i helgen men upptäcktes inte med en gång, enligt Michelle Bödtker-Lund beror det delvis på att personal i huset som haft utsikt över utställningen trott att den ska tas in men även eftersom man på avstånd inte ser att det handlar om vandalisering. Hon säger också att det i nuläget är omöjligt att veta om det rör sig om hatbrott.

– Man kan ju inte peka finger, man vet inte vad det är för argument eller varför folk gör så här. Om det är skadegörelse som kommer från ingenstans eller om det är en politisk aktion det vet inte vi, det är jättesvårt att säga.

Påverkar vandaliseringen hur det blir framöver nu tror du?

– Nej, absolut inte. Det är viktigt att visa att vi gör det här för att Boråsarna ska ha det här, att alla ska kunna ta del av det. Det är viktigt att visa att vi fortfarande står för det, att det ska finnas tillgängligt 24 timmar om dygnet när vi väl har utställningar. Sen kan man börja diskutera runtomkring, vad vi ska göra för att det här inte ska hända. Men vi kan inte ha bevakningskameror, det är en offentlig plats, vi kan inte ha koll på alla människor som går runt här. Men det finns absolut inga idéer om att vi ska sluta göra detta, utan det är jätteviktigt att det ska finnas här.

Vandaliseringen av utställningen som var värd ungefär 100 000 kronor är polisanmäld.