BROTT OCH STRAFF

Polisanmälningar på nätet allt vanligare

1:28 min

Att göra polisanmälningar på nätet blir allt vanligare. Förra året gjordes 11 procent av alla polisanmälningar i Västmanland över Internet. Polisen tror att trenden kommer att hålla i sig.

De flesta väljer fortfarande att göra en polisanmälan genom att ringa till polisen, ungefär hälften av alla anmälningar i länet görs över telefon.

Men förra året var det faktiskt fler som anmälde över nätet än som besökte en polisstation för att göra en anmälan ansikte mot ansikte.

– Tidigare har det kanske varit en generationsfråga men i dag har många fler nätvana. Så jag tror att det kommer att öka ännu mer, säger Stefan Engström, biträdande chef på polisens kontaktcentral i Norberg.

Möjligheten att anmäla över nätet har funnits sedan 2006, men det är bara aktuellt för vissa typer av brott, till exempel stölder och inbrott.

Stefan Engström ser flera fördelar men nätanmälningarna, framförallt tillgängligheten. Men det finns också nackdelar.

– En person som gör en anmälan över nätet vet inte riktigt vilka uppgifter som ska vara med. Det gör att kvaliteten generellt sätt är sämre på nätanmälningar, men de kompletteras och hanteras på samma sätt som övriga anmälningar, säger han.

Betyder det att du rekommenderar att man gör en anmälan över telefon istället för nätet?

– Nej, det tycker jag inte. Det är också upp till oss att utveckla systemet så att det blir bättre.