EKONOMI

Allt fler söker skuldsanering i Stockholms län

1:36 min

Allt fler söker skuldsanering. Under förra året sökte drygt 9 000 svenskar skuldsanering, en ökning med cirka sju procent jämfört med 2011, visar siffror från Kronofogden. I Stockholm sökte 1698 personer hjälp förra året och skälet till ökningen är de dåliga tiderna säger Carin Björkegren, skuldrådgivare på Sundbybergsstad.

Konsumentverket har i en rapport undersökt kommunernas budget och skuldrådgivning. Av kommunerna i Stockholms län är minst andel av befolkningen skuldsatta i Danderyd följt av Täby, och Lidingö. Högst är det i Södertälje och Nynäshamn. Samtidigt har väntetiderna till skuldrådgivningen ökat markant på bara ett år.

I vissa kommuner kan man få vänta nästan upp till ett år, som i Sollentuna till exempel och det kan leda till stort lidande om skuldrådgivningen inte sätts in tidigt. Carin Björkegren säger att vissa av de som besöker henne mår extremt dåligt över sina skulder.

- De mår ju dåligt, fruktansvärt dåligt. Där har det varit på randen till att inte vilja vara med längre överhuvudtaget, så har många det som vi träffar.

Carin Björkegren, skuldrådgivare på Sundbybergsstad säger att det framför allt beror på tre saker:

– Arbetslöshet, skiljsmässa eller lite mera långvarig sjukdom, är väl de tre stora bovarna som gör att det inte håller för folk.

Föreningen INSOLVENS finns till för den som under en längre tid haft problem med sina räkningar eller som är på väg att hamna i en sån situation.
Lena Nordqvist ordförande i INSOLVENS, säger att den försämrade ekonomin är tydlig.

– Vi märker en ökning av antal sökande i form av telefonsamtal, besök och mejl. De flesta mår oerhört dåligt. 

I Salems kommun har man märkt att stor del av de som söker skuldrådgivning är ensamstående mödrar i åldrarna 40 till 49.  Konsumentverkets rapport understryker också behovet av skuldrådgivning och att den kan göra en stor skillnad för den som söker den. Men Carin Björkegren lyfter också fram en annan viktig aspekt av skuldrådgivningen:

-  Jag tror det är mycket stödet och avlasta dem från skulden, de känner sig skuldbelagda: Jag brukar säga till de som kommer hit och tar tag i sina problem är inte alls är skuldvärda, de är beundransvärda.