"Ingen i Turkiet tror på rättvisan längre"

2:26 min

Ett 50-tal journalister sitter fängslade i Turkiet, och sedan i januari står styrelsen i turkiska PEN anklagade för att ha förolämpat staten. Det kan, om åtal väcks, resultera i långa fängelsestraff för styrelsemedlemmarna.

Turkiet har idag flest fängslade journalister i hela världen, och har därmed gått om både Iran och Kina. Det visar siffror från organisationen Committée to protect journalists, alltså Kommittén för att skydda journalister.

Ett av de mest uppmärksammade fallen är kompositören och författaren Fazil Say, som åtalats efter att han bland annat gjort ateistiska uttalanden på sociala medier. I juni förra året gick turkiska PEN ut med en officiell protest mot åtalet mot Say, samtidigt som man kritiserade det stora antalet fängslade journalister.

- Vi påpekade att omvärlden också är upprörd över den fascistiska utvecklingen i Turkiet, säger Zeynep Oral, styrelseledamot i turkiska PEN.

Efter kritiken riskerar alltså PEN också att åtalas, för att ha förolämpat den turkiska staten.

- Om de väcker åtal mot oss, så är det grundat i lag 301 i den turkiska brottsbalken, vilket är en hemsk lag. Den kan användas för att åtala vem som helst för vad som helst, för den gör det straffbart att kritisera det som är turkiskt, säger Zeynep Oral.

Just nu sitter ett drygt 50-tal journalister och författare fängslade i Turkiet, och de allra flesta är anklagade för"anti-statlig aktivitet".
Både Amnesty och Europakommissionen har påpekat att Turkiet kommer till korta på flera punkter gällande yttrandefriheten. Det kan räcka med att skriva en artikel eller hålla ett tal som kritiserar regeringen för att bli dömd till ett långt fängelsestraff, skriver Europakommissionen i sin senaste lägesrapport om Turkiet.

- Risken är att journalister undviker att kritisera staten, av rädsla för konsekvenserna, och det skapar en ond cirkel av självcensur, säger Zeynep Oral, och tillägger uppgivet:

- Ingen i Turkiet tror på rättvisan längre.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se