Oskarshamn

Hockeyfesterna kan dugga tätt

1:42 min

Oskarshamn befäster ställningen som länets hockeyhuvudstad. Förutom ett lag i allsvenskan så kommer Tre Kronor dit för en landskamp om en månad. Som om inte det vore nog tyder det mesta på att TV-pucken i november avgörs där, och chans finns fortfarande att få arrangera dam-VM 2015. Hockeyfesterna kan alltså dugga tätt.

Det ligger mycket arbete bakom att få ishockeyförbundet att välja just Oskarshamn som spelort. 

– Vi har pratat mycket med förbundsfolk om att det är en vit zon från Norrköping till Karlskrona och att vi behövde ett stort arrangemang här, säger Arne Nilsson som jobbat hårt och länge för att få olika ishockeyevenemang till Oskarshamn. 

Att arrangera landskamper och turneringar ställer inte bara extra krav på arrangörerna utan även på andra samhällsfunktioner som hotell, restauranger och transporter. 

– Jag tror att vi kommer klara av såväl landskamper som TV-puckslutspel och VM. Klubben är redo och Oskarshamn som stad klarar lätt hotellkraven och det finns en hel aktiviteter som vi redovisat för förbundet, säger Arne Nilsson. 

Under våren kommer flera viktiga besked

Den VM-förberedande landskampen mellan Sverige och Slovakien spelas tredje april, och i slutet av vecka nio ger svenska ishockeyförbundet besked om det blir som Smålands ishockeyförbund vill, att TV-puckspelet avgörs i Oskarshamn i november. Beskedet om vilka som får arrangera dam-VM 2015 kommer i slutet av mars. Där är Oskarshamn/Växjö en av tre möjliga lösningar. 

– Vi vet inte vilka andra kandidater vi kämpar mot, säger Arne Nilsson. Att få arrangera ett VM tillsammans med Växjö vore riktigt stort med fyra landslag på varje spelställe och kanske även finalspel i Oskarshamn. 

Oavsett om det blir ett, två eller tre stora ishockeyevenemang i Oskarshamn de närmaste två åren, utöver den allsvenska ishockeyn, så är det viktigt för ishockeyns framtid säger IK Oskarshamn ordförande Mats Söder. 

– Det är jätteviktigt för föreningen som kan fortsätta utvecklas genom olika arrangemang. Det kan lyfta ishockeyn i hela regionen säger han. 

Smakar det så kostar det

Att arrangera en landskamp som fyller läktarna med åskådare är inte bara en inkomstkälla utan det kostar också att få arrangera. Även om förbundet skall ha del av publikintäkterna räknar Mats Söder med ett ekonomiskt överskott. 

– Visst kommer vi gå lite plus men framförallt är det en mera långsiktig satsning för att få fler sponsorer och mer publik hit, säger han. 

Mats Söder ser evenemangen som en del av idrottsturismen. Han tycker att Oskarshamns kommun förstått vikten av få landskamper och turneringar till Arenan. 

– Kommunen är med och är välvilligt inställda. Nu hoppas jag att företag och köpmän ser nyttan med det här. Ironman i Kalmar är ett bevis på att idrotten ger tillbaka, säger Mats Söder till P4 Kalmar.