Avslöjande: Många av 90-talets skidåkare dopade

1:59 min

Dopning inom längdskidåkningen var mycket mer utbrett på 90-talet än vad som tidigare varit känt. Även svenska och norska åkare hade blodvärden som inte kan ha varit möjliga att uppnå utan blodmanipulering, menar forskare. Det framkommer i Uppdrag Granskning i SVT, som fått en lista med namngivna skidåkare.

– Det är någon form av blodmanipulation, det är helt klart. Vilken typ de använt det kan jag inte uttala mig om, säger professor Bengt Saltin, som forskar kring dopning vid Universitetet i Köpenhamn.

Men otillåtna medel handlar det om?

– Otillåtna medel, ja.

Vid världscupen i finska Lahtis 1997 gjordes för första gången omfattande blodtester i samband med tävling. 40 åkare testades men resultaten hölls hemliga. Men nu har Uppdrag Granskning fått listorna av tidigare finske landslagstränaren Kari Pekka Kyrö. Listorna visar att flera åkare, bland annat från Sverige och Norge, hade onormalt höga blodvärden.

Enligt Internationella Skidförbundet egna forskare kan det inte förklaras på annat sätt än att blodets manipulerats. Först handlade det om att tappa blod, separera de röda blodkropparna och frysa in och sedan tillsätta i blodet när det var dags för tävling.

Senare kom EPO, ett hormon som hjälper kroppen bilda fler röda blodkroppar, och som inte gick inte att upptäcka. Med dagens gränsvärden hade många inte fått starta. Men efter att testerna utvecklades för att bättre kunna spåra bloddopning i slutet av 90-talet, sjönk åkarnas blodvärden.

Tror du man kunde vara bästa i världen på 90-talet utan att dopa sig?

– Det skulle vara svårt, säger Jakob Mørkeberg, blodforskare vid Rikshospitalet i Köpenhamn.

Svårt eller omöjligt?

– Omöjligt.

I Uppdrag Granskning namnges flera av dåtidens stora stjärnor, som menar att de inte alls tyckte nivåerna var höga eller förklarar det med att de tränat på hög höjd. Ansvariga på de svenska och norska skidförbunden menar att testerna inte är helt tillförlitliga och mätningarna varit osäkra.

– Det tar vi starkt avstånd från, för det stämmer inte, säger Erik Röste, ordförande för norska skidförbundet.

Hur vet du det, han är ju professor?

– Jag har också varit tränare och följt landslaget väldigt tätt på 90-talet och jag vet vad vi gjorde och jag vet vad vi står för. Det handlar inte om manipulering.

Klippen kommer från SVT:s Uppdrag Granskning, reportrar Hasse Svens och Janne Josefsson.