Radar

Arga röster efter höjd rehabavgift

0:48 min

De som rehabtränar i Ljungby lasaretts träningsbassäng reagerar nu starkt på att deras avgift höjts från 400 till 600 kronor. Höjningen har skett för att finansiera upprustningen av bassängerna på Växjö lasarett, enligt ansvariga inom landstinget som P4 Kronoberg har pratat med.

Avgiften ska enligt landstinget vara rättvis för både de som går i Ljungby och Växjö.

Men att Ljungby-patienter ska få betala för att Växjö-patienter fått ny fin bassäng är inte rättvist - tvärtom. Det anser Gunilla och Kerstin som rehabtränar i Ljungby.

– Jag tycker inte att det är okej att vi får högre avgift här bara för att man har byggt om i Växjö. Det är inte okej eftersom det här är så otroligt viktigt för oss, säger de.

Höjdningen är på hela 50 procent - från 400 kronor till 600 kronor.

– Ja, den är rejäl. Det känns. Det är synd verkligen, att man tar från de som redan inte har så mycket - det finns ju en anledning till att man går här och simmar.

Men landstinget Kronobergs rehabchef Lena Nazzal dementerar kritiken och menar att höjningen inte har med upprustningen av simhallen i Växjö att göra.

– Den här höjningen som vi har gjort nu är inte alls kopplad till några nya bassänger i Växjö, det råkar komma i samband med att vi har byggt en helt ny bassänganläggning på Sigfridsområdet i Växjö. När vi har byggt dem så har vi också tagit tillfälle att räkna på vad det kostar att driva våra bassänger, säger hon.

– Det kostar att driva bassänger och den här träningen som vi har höjt priset för är egentligen ingen behandling som vi erbjuder, utan det är för dem patienter som vill ha möjlighet att träna efter behandlingen. Det är egentligen inte sjukvård utan egenvård. Då ska vi ha ett pris för den faktiskta kostnaden som det kostar att driva bassänger. Då har vi satt ett pris som är samma i alla bassänger oavsett var man går, fortsätter hon.