Jennie Danielsson kan bli årets stilist

3:08 min

P4 Morgon Göteborgs programledare Jennie Danielsson är nominerad till priset Årets stilist, ett nyinrättat pris som delas ut av tidningen Journalisten och Språktidningen. Motiveringen lyder: "För att hon knyter ihop det stora och det lilla i språkligt förnyande radiokrönikor."

– Det känns fantastiskt bra. Det är roligt att radiokrönikor uppmärksammas på det här sättet, säger Jennie Danielsson.

Jennie Danielsson gjorde sin första krönika i Sveriges Radio 2004. Fram till i december sändes de i Göteborg Direkt på eftermiddagarna. I dag är Jennie programledare för P4 Morgon tillsammans med Jonas Slättung.
Hon har själv vetat om nomineringen i några dagar.

Hur kommer det sig att du vill uttrycka dig i just krönikor?
– Jag har skrivit en del krönikor och kåserier i tidningar genom åren, jag har alltid tagit chansen att krönikera när jag fått den. Jag upptäckte på journalisthögskolan att den formen funkar väldigt bra i radio också. Jag föreslog för min nuvarande programledarkollega Jonas Slättung att jag skulle köra en krönika i programmet Sommarsalva i P3 som han ledde då. Sen var det Jonas som såg till att jag fick fortsätta mina krönikor i SR X, en del av Sveriges Radios digitala satsning.

Hur skulle du beskriva krönikorna som du är nominerad för?
– Det är någon form av påstridigt tyckande som jag gillar att kombinera med vardagliga händelser. Jag tycker ofta att jag ser samband mellan olika händelser och vill gärna koppla ihop dem med varandra.

Saknar du dina krönikor nu när du kör morgonprogrammet?

– Ja, det gör jag. I dag får jag inte riktigt utlopp för den här typen av fritt spånande. Min roll som programledare är en helt annan. Där får man naturligtvis spåna men man ska avhålla sig för rent tyckande.

Är det svårt att inte få spåna fritt?
– Egentligen inte, för det finns ju så många andra som är bra på att förklara hur saker ligger till, och de kan jag bjuda in till programmet.

Johanna Storm
johanna.storm@sverigesradio.se