"Detta bekräftar rykten jag hört"

2:39 min

Peter Larsson är inte överraskad av SVT:s avslöjande. Under sin tid i landslaget pratades det om dopade åkare och ryktena var många. Rykten som nu kan komma att bli sanningar.

Peter Larsson var länge en del av det svenska längdlandslaget. Den förre sprintkungen menar att SVT:s avslöjande stämmer väl överens med snacket som gick i världscupcirkusen för 10 år sedan.

– Det har cirkulerat i mina kretsar att under 90-talet gjordes allt för att nå framgång. Det gick mer rykten om vissa nationer. Mycket av det jag har läst i media och det som verkar komma fram nu bekärftar de rykten jag har hört, säger han till Radiosporten.

– Det ska bli spännande att se vilka bevis SVT har.

I landslaget hade Larsson Inge Bråten som förbundskapten. Norrmannen var innan sina uppdrag i Sverige tränare för det norska laget.

– Han var i Norge under 90-talet, och när vi pratade om sådana här saker sa han att de använde allting som var tillåtet då, men att de aldrig gick över gränsen.

Peter Larsson hade själv höga blodvärden. Så pass höga att han vid några tillfällen fick startförbud. 

– Jag vet inte riktigt varför jag hade höga värden. Under OS i Salt Lake City fick jag först startförbud, men när de gjorde ett andra test låg jag på rätt sida gränsen. Men under sprinten i stockholm hade jag alldeles för höga värden, och fick inte starta. En skolsköterska från gymnasiet uppmärksammade det och såg att jag hade precis lika höga värden när jag var 16 år. Det hjälpte mig.

Du känner dig inte misstänkliggjord?

– Absolut inte. Jag vet att jag inte fuskat.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Peter Sundkvist
peter.sundkvist@sverigesradio.se