Lidköping/Cypern

Lidköpingsbo inför rätta för att ha planerat terrordåd med Hizbollah

4:15 min

En 24-årig Lidköpingsbo står inför rätta i Cypern åtalad för terrorbrott efter att ha rekryterats av och arbetat för Hizbollah.

Magnus Ranstorp, terroristexpert på Försvarshögskolan, berättar att 24-åringen har kartlagt israeler och judar i Cypern.

– Då han greps samlade han in information om israeler och judar som anlände från Israel till flygplatsen i Cypern. Han hade etablerat ett företag som användes som täckmantel och åkte runt på Cypern och kartlade alla platser där judar och israeler befinner sig när de semestrar på Cypern.

Har erkänt brott
Lidköpingsbon, som har dubbla medborgarskap, har erkänt. Han greps i somras, häktades och åtalades, och har under rättegången varit detaljerad i sina beskrivningar om hur han rekryterades av Hizbollah för sex år sen, och hur han sedan har jobbat med kartläggningarna.

Mannen upptäcktes av cypriotisk polis och säkerhetspersonal när han spenderade mycket tid runt flygplatsen, där han noggrant noterade när charterbolag anlände till Cypern. Hans detaljerade berättelser har varit viktigt, eftersom de ger ökad kunskap om hur Hizbollah jobbar, säger Magnus Ranstorp.

– Utan tvekan har det varit viktigt. Och det här är ju inte ett isolerat fall, bara under förra året har många terrorplaner avslöjats runtom i världen där Hizbollah är avsändare. Så det är många strålkastare som riktar sig mot Hizbollah och dess terror.