Halland

Palliativ vård stängs ned: "Vi är bestörta"

1:37 min

Socialdemokraterna i Region Halland reagerar starkt på beskedet om att den palliativa avdelningen, alltså vård i livets slutskede, på vårdcentralen i Falkenberg stängs tills vidare.

Personalen ska istället ska arbeta på sjukhuset i Varberg. För oppositionens regionråd Lise-Lotte Bensköld Olsson (s) kom beskedet som en chock.

– Vi blev både bestörta och chockade, för vi har inte hört någonting om det här tidigare. Vi har en diskussion om det här senast i höstas när man då minskade från tolv vårdplatser till sex stycken. Det var vi kritiska till redan då.


Beslutet att stänga vårdavdelningen
för patienter i livets slutskede har också mycket att göra med kritik från socialstyrelsen och flera lex Maria anmälningar om brist på läkare.

Varför socialdemokraterna inte vetat om Lex Maria-anmälningarna och Socialstyrelsens granskning av avdelningen för palliativ vård i Falkenberg vet inte Lise-Lotte Bensköld Olsson.

– Det har jag funderat mycket på. Jag har legat lite sömnlös över det.


Hon säger att om den borgerliga majoriteten
, högsta ledningen, har känt till det här och inte informerat dem, så är det är ett otroligt stort uttag på Scialdemokraternas förtroendekapital:

– Då är tilliten är då ordentligt sargad om man medvetet undvikit att informera. Har de inte känt till problemen i Falkenberg, utan det bara är de i driftnämnden som vetat om det, så är det också ett otroligt ingrepp i förtroendekapitalet.


Vad blir nästa steg för er?

– Det blir att ha en ordentlig diskussion med den borgerliga majoriteten kring vad de känt till och försöka reda ut det här. För det är ett stort avsteg för hur vi tidigare jobbat i Region Halland. Så det här är lite historiskt, men inte på något positivt sätt.

Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se