Skidor

Ingen dopninghysteri bland skidåkarna i Västerås

3:15 min

Dopningsdebatten i Sverige har fått delvis nytt liv efter att SVT´s program Uppdrag Granskning ikväll förväntas presentera bevis på att svenska elitskidåkare dopade sig under 90-talet. Men att svenska elitåkare systematiskt skulle ha bloddopat sig tvivlar Jan Sjöstedt, ordförande IFK Västerås skidklubb på.

Många är spända inför kvällens program som utlovar stora avslöjanden om vad svenska och norska elitåkare sysslade med under 90-talet.

IFK Västerås skidklubb har cirka 420 medlemmar, främst på motionsnivå och ordföranden Jan Sjöstedt tvivlar på att motionärerna i föreningen sysslar med otillåtna preparat. Han menar också att man utifrån vad hittills kommit fram får ta Uppdrag Gransknings uppgifter med en nypa salt.

– Det har väl alltid florerat rykten om det ena och det andra. Men man måste kolla på vad som är normala blodvärden för de här utpekade personerna innan man drar några slutsatser.

Då IFK Västerås har en inriktning mot den glade motionären och inte elitåkare är inte dopningfrågan något hett ämne i föreningen, men Jan Sjöstedt menar ändå att frågan är viktig.

– Vår policy är att vi ska jobba och verka för en ren och jämlik idrott, och det är en viktig ledstjärna i vårt arbete främst mot våra ungdomar. En risk idag är att tillgängligheten till förbjudna preparat ökat med hjälp av internet, och vi måste ständigt hålla ögonen öppna och propagera om riskerna för våra ungdomar.