Lund

Barn kan drabbas av sjukhuskonflikt

1:43 min

De sjuksköterskor vid barnintensiven på Universitetssjukhuset i Lund som har sagt upp sig, står fast vid sitt beslut.

Trettiotre av de fyrtiofem legitimerade specialistsjuksköterskor som arbetar på barnintensivkliniken i Lund sa upp sig i januari. Anledningen är att Region Skåne vill förändra de poängmodeller som sjuksköterskorna länge arbetat efter för att lösa bemanningsproblemen. Sjuksköterskorna accepterar inte det slutbud som arbetsgivaren har lagt fram i förhandlingar med Vårdförbundet.

– Vi som redan är anställda har fått erbjudandet att fortsätta, ett modifierat avtal av vårt gamla. Nyanställda får det nya och sämre avtalet. Men vi kan inte tänka oss att jobba på en enhet med två avtal. Vi kan inte se att vi ska kunna rekrytera specialistsjuksköterskor till oss där man får sämre betalt än man har på andra avdelningar, säger Gunilla Garbov som arbetar på barnintensiven i Lund och är förtroendevald för Vårdförbundet.

Uppsägningstiden går för de allra flesta ut den 23 april i år. Nu befaras stora negativa konsekvenser för de sjuka barn och deras familjer som är beroende av vården i Lund. Generalsekreteraren för Hjärtebarnsförbundet, Peter Nordqvist, har kontakt med många drabbade.

– En familj som får ett barn med medfött hjärtfel mår självklart psykiskt dåligt redan över beskedet att det är hjärtfel. Att då ha en barnhjärtsjukvård där det förtillfället hänger på lösa boliner känns väldigt otryggt, säger Peter Nordqvist.