Italiensk irritation efter tyskt "clown-uttalande"

1:32 min

En del tyska reaktioner på valutgången i Italien har retat upp den italienska presidenten Georgio Napolitano, som just nu på besök i Tyskland. Han ställde därför in en middag med den tyska socialdemokratiske kanslerkandidaten Peer Steinbrück i dag.

Den socialdemokratiske kanslerkandidaten inför höstens förbundsdagsval i Tyskland Peer Steinbrück sa i går kväll på ett valmötet att han var lite ganska upprörd över att "två clowner" hade vunnit det italienska valet.

Steinbrück, känd för att ibland låta tungan löpa före tanken, syftade på ledaren för protestpartiet 5 Stjärnor, Beppe Grillo, och högeralliansens ledare Silvio Berlusconi, som båda fick överraskande stora framgångar i det italienska parlamentsvalet.

Steinbruck sa vidare Berlusconi definitivt är en clown med ett besynnerligt testosteron-påslag och att valresultatet i Italien kan komma att leda till stora problem för Eurozonen.

Uttalandena föll uppenbarligen inte i god jord hos den italienske presidenten Georgio Napolitano, just nu på officiellt besök här i Tyskland. Napolitano, som hamnat i ett svårt läge när det gäller vem han ska utse till regeringsbildare i Italien, ställer därför in en planerad middag med Steinbrück i kväll. Enligt Steinbrücks talesperson hänvisade Napolitano beslutet att ställa till de nämnda kommentarerna.

Den tyska Förbundskanslern, kristdemokraten Angela Merkel, har varit mer försiktig i sina kommentarer om den italienska valutgången. Hittills har hon mest sagt att de Italienska politiska ledarna måste visa ansvar i den uppkomna situationen.

Vad Tyskland säger nu är förstås känsligt. Tyskland ses av många i Italien som själva orsaken till den impopulära spar - och reformpolitik som den avgående italienske regeringschefen Mario Monti fört.