Skidåkare pekas ut för blodmanipulation

2:11 min

I kvällens Uppdrag granskning i SVT presenteras en lista som pekar ut flera stora 90-talslängdåkare för att ha manipulerat sitt blod för att prestera bättre.

Också svenska och norska åkare finns med på den listan.

Thomas Wassberg hör inte till de som pekas ut, men han känner sig ändå utpekad som en av de stora åkarna på 90-talet.

– Inte blir det bättre och speciellt inte när man blir anklagad. Svenska och norska blir anklagade för att ha tagit dopning och har kanske inte gjort det. För det låter ju så nu och det är åt helvete egentligen, säger han. 

Under 90-talet ökade skidåkarnas blodvärden, alltså halten av röda blodkroppar som ökar syreupptagningen och uthålligheten, så mycket att det enligt internationella skidförbundets egna experter inte kan förklaras på annat sätt än att blod manipulerats.

SVTs Uppdrag granskning presenterar en lista med namngivna åkare och deras värden vid en av de första omfattande provtagningarna vid världscuptävlingarna i Lahtis 1997. Där finns åkare från både Sverige och Norge med.

De som får frågan om de höga värdena i programmet säger att de inte känt till värdena, att det var normalt för dem eller att de tränat på hög höjd.

Men enligt professor Bengt Saltin, som forskar kring dopning vid Universitetet i Köpenhamn, är det omöjligt att komma upp i så höga värden bara genom att träna på hög höjd.

– Så höga världen som man hade där i mitten på 1990-talet då skulle man klättra upp på Mount Everest, man ska vara på 3 000 till 5 000 meters höjd i månader. Och det utesluter ju att man kan träna, säger han

Blodvärdet är personligt, och kan variera ganska mycket. Men de högsta värdena på listan menar experter Uppdrag granskning talat med är omöjligt att ha utan manipulation.

När provtagningarna utvecklades för att bättre kunna spåra bloddopning i slutet av 90-talet sjönk åkarnas värden.

Men, menar Åke Andrén Sandberg, idrottsläkare och ledamot av Dopingkommissionen, i början var provtagningarna sämre.

– Prover under den tiden var inte lika tillförlitliga. Om de tar upprepade höga prover skulle jag kunna säga att de var sanna, men om det var enstaka så högt värde kan mycket väl vara ett felvärde, säger han.