EU-krav på strängare straff för matfusk

1:47 min

Många EU-politiker kräver tuffare kontroller och straff för att förhindra matskandaler liknande den nu aktuella kring felmärkt hästkött. Det här framkom vid ett extrainsatt möte i EU-parlamentet i dag. Men den ansvarige kommissionären, Tonio Borg, hävdar att EU redan har ett av "världens bästa system" för matsäkerhet.

– Vi har fortfarande ett av de bästa matsäkerhetssystemen i världen, vilket innebär att systemet inte ibland fallerar eller att det inte kommer ske brott mot lagstiftningen, säger Tonio Borg, som är EU:s kommissionär för hälsa och konsumentfrågor.

Under hästköttskandalen de senaste veckorna har Tonio Borg gång på gång hävdat att det inte är fel på EU:s lagstiftning om livsmedelsmärkning. Felet, säger han, är att företag och personer väljer att bryta mot lagen för att tjäna pengar.

Men under dagens extrainsatta möte sa den franska EU-parlamentarikern Corinne Lepage att världens bästa lagstiftning inte är värd något när det saknas ordentlig kontroll av de som producerar mat. Liknande kritik kom från många andra EU-parlamentariker.

– Jag tycker att EU har ett ansvar, och att kommissionären har ett ansvar. Vi måste få ursprungsmärkning på allt kött, oavsett om det är helt kött, malet kött eller färdigmat, så att vi åtminstone kan vara våra egna livsmedelsinspektörer eftersom vi uppenbarligen inte kan lita på kontrollinstanser, straffsanktioner eller kvaliteten i systemet, säger Marita Ulvskog (s).

En rad EU-parlamentariker krävde i dag skärpta straff i Europa för bedrägeri och fusk med märkning av livsmedel.

Tonio Borg sa att även när det var belagt med dödsstraff att stjäla fanns det ändå många som stal. Däremot förordar han bötesstraff som är större än de pengar man beräknas ha tjänat på matfusket.

– Det här vore mer avskräckande än fängelsestraff, säger den ansvarige EU-kommissionären.