Pressmeddelande 2013-03-01

Narkotikalandet – ny serie i P1 av Randi Mossige-Norheim

I tre dokumentärer följer Randi Mossige-Norheim missbrukaren, den anhörige och langaren i Narkotikalandet – en serie om det som dödar. Det första programmet Plattan sänds 10 mars kl. 15.03 i P1.

– Sällan har jag känt sådan sorg och maktlöshet som i arbetet med de här programmen. Stundtals har jag bara velat skrika rakt ut. Hur kan lidandet och döendet bara fortsätta? Varför gör ingen något, har jag tänkt, säger Randi Mossige-Norheim, reporter för P1 Dokumentär.


Del 1. Plattan
10 mars kl. 15.03 i P1
Höst på Sergels torg. Narkotikahandeln pågår som vanligt. Madeleine har bestämt sig för att sluta med heroinet. ”Du kommer aldrig mer se mig här”, säger hon. Men en månad senare är hon tillbaka. John har just injicerat inne på en toalett på en av lunchrestaurangerna på Klarabergsgatan. ”Heroinet tar allt ifrån dig och ger dig ingenting tillbaka”, säger han. Därnere på Sergels torg går Emma runt med en svart plastsäck med sin pojkväns vinterkläder i. För fyra dagar sedan dog pojkvännen av en överdos. Det är höst på Sergels torg.


Del 2. Petter
17 mars kl. 15.03 i P1
I köket i villan några mil från Boden står ett fotografi av Annica Hagbergs son Petter. Han är fem år och har jeansväst och blå och vit-randig tröja på sig. Rak pojklugg och ett leende som bara fotografer får.  I februari 2011 i en annan tid: Petter filmar sig själv när han tar sin jungfrusil. ”Det här ska vara med i dokumentären om mitt liv”, säger Petter och tittar rakt in i kameran. Sedan säger han: ”Nu sticker det, hörni”. Kompisen sätter nålen i hans armveck. Filmen finns kvar, men Petter lever inte längre. Tre dagar senare dör han av en överdos tabletter, 21 år gammal.


Del 3. Sigge
24 mars kl. 15.03 i P1
Fiket i ett varuhus i Stockholm. Här är Sigge. Han har en kund som väntar. I innerfickan har han en förpackning marijuana som han snart ska sälja för 600 kronor. ”Att langa cannabis är bara roligt”, säger Sigge. ”Jag behöver inte ens ha betalt av killen jag jobbar för, det räcker om jag får en bit röka”. Hela Sigges liv kretsar kring cannabis, och sina hallucinationer har han vant sig vid för länge sedan. Vem är Sigge bakom drogerna? Och vem är han bakom hallucinationerna? Minns du, Sigge? Men nu har Sigge inte tid längre. Han har en kund som väntar.


Mer info om P1 Dokumentär och programmen finns här:
http://sverigesradio.se/default.aspx?programid=909


Pressbilder
Narkotikalandet – en serie om det som dödar
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2729220_2000_1333.jpg
Foto: Jenny Groth & Andreas Dybeck

Annica Hagberg. Del 2 Narkotikalandet – en serie om det som dödar
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2729232_478_640.jpg
Foto: Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio

Cannabisodling i lägenhet. Del 3 Narkotikalandet – en serie om det som dödar
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2729244_2000_1333.jpg
Foto: Polisen


För mer information, vänligen kontakta:
Randi Mossige-Norheim, reporter
randi.mossige-norheim@sverigesradio.se

Robert Barkman, producent
robert.barkman@sverigesradio.se  
08-784 10 23

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00