Temavecka

P4 Jämtland Kollar - Människor som gör skillnad

1:45 min

P4 Jämtland har satt fokus på "Människor som gör skillnad" och här har vi samlat det mesta från vår temavecka. Tack alla ni som tipsat oss om de här människorna.Många menar att puckelpistentusiasten Tomas Carlqvist i Åre har gjort skillnad. Han har gått från att som fritidsledare ha skottat småhopp i pulkabacken till att idag vara förbundskapten för puckelpistlandslaget.Kurt Folkesson är bland annat ordförande i Västbygdens konsumentförening och är en klassisk eldsjäl som har jobbat hårt för att det ska finnas bensinmackar, bra vägar, mobiltäckning, affär, bredband och skola i hembygden.Varje år stannar hjärtat på 10 000 personer, av dessa räddas 500. Men en hjärt- lungräddningsutbildning göra skillnad och räddar liv. För två år sedan drabbades Göran Passell av hjärtstopp, ett av scandinaviums längsta, men genom ett snabbt ingripande lyckades personer på plats rädda livet på honom.När Tim Netzler ville göra skillnad valde han att åka som volontär till Grekland för att rädda utrotningshotade sköldpaddor. Efter att par veckor upptäckte han att han inte tyckte så mycket om de små djuren.Vi hör ständigt om olyckor på vägarna, men nästan alla som ringer in till SOS-alarm är själva påväg från olycksplatsen. För två veckor sedan körde en bärgningsbil in i en traktor och en man blev fastklämd och täckt med snö. Det var flera personer på plats, minst tio bilar, men det var inte förrän Robert Dahlin kom till dit som någonting hände.Åre kommun satsar hårt på att fånga upp ungdomar som hamnat snett eller är på väg att göra det. Ett tätt samarbete mellan olika verksamheter som möter ungdomarna, som skola, fritidsledare, kyrkan, socialtjänst och polis gör att fler ungdomar i riskzon fångas upp.
Mikaela Lindström och Elina Bergström från Sveg är två tjejer som har gjort skillnad för barn i Ghana. Idag driver de ett barnhem och en skola i Ghana och har förbättrat livet för många barn.Det krävs stort mod
för att säga ifrån när något är fel. Att ställa sig upp i skolans fik och ryta ifrån när klasskompisarna blir mobbade kräver extra stort mod. Moa Boström är en människa som gjort skillnad.Mataffären i Borgvattnet är en affär som snart kan tvingas stänga sina dörrar. Det har i flera år varit snack om nedläggning, men med hjälp av ideella krafter i byn har affären fortsatt att vara öppen. Maud Vesterberg är 71 år och har i fem år arbetat gratis på affären.Nu har Frösötjejen Mirjam Thiessen, hennes man Preston och de tre barnen Joel, Jonna och Jacob bott ett i år i Katmandu, Nepal. Syftet med parets verksamhet är att arbeta förebyggande mot trafficking.