ARN:s beslut kan bli bindande

0:55 min

Många konsumenter får aldrig rätt i tvister med företag för att dessa inte behöver följa Allmänna reklamationsnämndens, ARN:s rekommendationer.

På initiativ av konsumentministern Birgitta Ohlsson tillsätter nu regeringen en utredning som kan få till följd att nämndens beslut blir tvingande.

– Alldeles för många i dag struntar i ARN:s rekommendationer, här måste vi bli bättre helt enkelt för konsumenterna måste få känna sig trygga, säger konsumentminister Birgitta Ohlsson.

Om en konsument får rätt mot ett företag genom Allmänna Reklamationsnämnden, så behöver företaget inte följa beslutet, utan det är endast en rekommendation.

De flesta gör som nämnden beslutar - de senaste åren har tre av fyra beslut följts av företagen, och de som inte gör det hamnar på Råd & Röns svarta lista.

Men det finns de som struntar i det, till exempel i textil- och bostadsbranschen har företagen struntat i uppemot en tredjedel av alla beslut under de senaste åren.

Det är dem regeringen vill komma åt med den nya utredningen som kan leda till att ARN:s beslut blir bindande.

Enligt Britta Ahnmé Kågerman, ordförande för Allmänna reklamationsnämnden, är utredningen väntad.

– Har man ett bindande beslut så kan man vända sig till Kronofogdemyndigheten och få hjälp  med att få fordran indriven därifrån, säger hon.

Utredningen kommer i samband med snart antagna EU-regler som bland annat ska se till att konsumenter kan lösa tvister utanför en domstol, och sätta högre krav på handläggningstiderna.

– Här ligger svenska ARN väldigt långt fram jämfört med många länder, den ses som en förebild, men vi vill så klart från regeringens sida bli ännu bättre, säger konsumentminister Birgitta Ohlsson.