Blekinge

Fler vildsvinskrockar än någonsin

1:37 min

Förra året nästan tredubblades antalet vildsvinsolyckor på Blekinges vägar. En katastrof enligt blekingepolisen. Calle Snaar veckopendlar till Växjö, och en mörk septemberkväll förra året kom han i vägen för en flock vildsvin vid Alnaryds Brinkar norr om Tving i Karlskrona.

– Rätt vad det är bara står tre suggor och 15-20 kultingar framför bilen, jag har inte en chans att göra mer än att panikbromsa, säger han.

Kollisionen blev våldsam. En sugga träffade mitt fram och drog med sig större delen av fronten ner i diket. En annan sugga fastnade i grillen och släpades med 10-15 meter.

Det var som att köra in i en bergvägg berättar Calle.

Olycklig utveckling
Förra året nästan tredubblades antalet vildsvinsolyckor, från 82 till 220.

En del av förklaringen är vildsvinens allmänna ökning i kombination med en mild vinter, men utvecklingen är olycklig, enligt Mats Dahlén, som är biträdande viltansvarig på polisen.

– Ja det är ju katastrof ur trafiksäkerhetssynpunkt, man kan inte riskera att köra på ett vildsvin varenda gång man är ute och kör på kvällar och nätter, det är ju oacceptabelt, säger Mats Dahlén, som tycker att jägarna måste skjuta fler vildsvin.

Sänk hastigheten
Det enda man kan göra själv är att sänka hastigheten när det är mörkt och vildsvinen rör sig som mest.

För det finns inga säkra vägar i Blekinge, olyckorna är jämnt fördelade från E22 i söder och upp längs riks-och länsvägarna norrut.

Glad att han lever
Precis en av vägarna där Calle kolliderade. Bilen blev helt förstörd men Calle är glad att han lever.

– Det jag är mest glad för är att jag höll mig på vägen för just på den sträckan är det mycket träd på sidorna så hade jag glidit ner i diket hade det kunnat gå betydligt värre, säger Calle Snaar.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se