sörmland

Hemlagat kan vara svaret på hästköttskandalen

1:33 min

Minst fyra kommuner i länet har tvingats stoppa mat från Dafgård, efter att köttbullarna visat sig innehålla hästkött. Men Strängnäs kommun slipper det, eftersom en stor del av maten lagas i de egna köken.

I Katrineholm stoppades idag Dafgårds köttbullar, som skulle serveras på skolor och äldreboenden, efter att tester visat att det finns mellan en och tio procent hästkött i dem. Även Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosa stoppade i morse mat från Dafgård.

Men alla kommuner är inte drabbade.

– Vi jobbar med att jobba med mat från grunden och lagar maten själva, säger Lars Ekström, som arbetar som måltidschef i Strängnäs.

Här har kommunen sedan ett år tillbaka lagat ungefär 70 procent av maten till skolor och äldreboenden själva.

– Förhoppningsvis får vi bättre kontroll och vi kan kolla kvalité och smaksätta så som vi vill, säger Lars Ekström.

Dessutom har Strängnäs, trots att man alltså gör maten till stor del själva, lyckats sänka sina matkostnader drastiskt.

– Jag har tittat på lasagne, som är aktuellt nu kring hästköttsskandalen. Då har det visat sig att vi har reducerat kostnaden med 30 procent, och det trots att vi ökat innehållet av köttfärs och valt ekologisk köttfärs.

Hur kan det komma sig?

– Alla måste ju tjäna pengar. I det här fallet blir det ju vi som tjänar pengar när vi köper in råvarorna. Vi behöver inte ha en fabrik i Frankrike eller någon annan stans som gör maten åt oss.

Camilla Wiström, kostchef i Katrineholm, hoppas att man ska kunna servera mer lokalproducerat och hemlagat också i Katrineholm.

– Det skulle jag ju hoppas givetvis. Men det får vi diskutera och se hur vi ska lyckas med, ekonomiskt och så.