Kronoberg

Många spår av varg i länet

1:48 min

Flera spår av varg har synts till i länet den senaste tiden. Bara i år har länsstyrelsen kvalitetssäkrat fem vargspår - lika många som hela förra året.

Per Ekerholm, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, säger att det är allt fler vargar som rör sig från sina revir i mellansverige och att vi kan förvänta oss att en del av dem vandrar hit.

– Ja, jag tror att vi får räkna med att vi kommer att ha strövargar i södra Sverige. Sedan är det ju så att ju fler strövargar vi fler, desto större är sannolikheten att vi förr eller senare får en fast varg. Vi är inte där än men det är mycket möjligt att vi kommer dit i framtiden.

Den senaste kvalitetssäkringen gjordes av länsstyrelsen senast i veckan mellan Källeskruv och Hässle, strax norr om Lessebo. Då kunde de följa ett oavbrutet och mer eller mindre rakt spår i tre kilometer. Det är ett av kriterierna för kunna skilja just ett vargspår från till exempel hund.

– Varg och hund rör sig väldigt olika i terrängen. Hunden går lite som den känner för, lite hit och dit. En varg vet vart den vill, det är rakt och målmedvetet. Så spårar man mellan tre och fem kilometer så får man en ganska klar uppfattning om hur djuret rört sig i terrängen och då kan den som är van ganska säkert plocka ut ett vargspår vadsomhelst annat.

Hittills år har alltså länsstyrelsen kunnat kvalitetssäkra fem vargspår i länet. Och Per Ekerholm har även hört från rovdjurshandläggare på andra länsstyrelser, att det är fler som i år antingen sett varg eller vargspår i södra Sverige, jämfört med i fjol. Anledningen är en ökande vargstam med goda föryngringar och att de i sin tur måste söka sig till nya revir. Fortsätter det kan vi snart ha en varg i länet igen.

– Ju fler vargar som vandrar ner, desto större är sannolikheten att någon av dem bestämmer sig för att stanna och jag tror att vi kommer närmare den sannolikheten, säger Per Ekerholm.