Ilska i London efter EU-förslag om bonustak

1:22 min

Förslaget från EU-parlamentet att införa ett tak för bonusar inom den finansiella sektorn har väckt starka reaktioner. Särskilt starkt reagerar man i Europas finanshuvudstad London.

"Det förmodligen värsta förslaget som kommit från kontinentaleuropa ända sedan romarna försökte införa enhetliga priser på livsmedel på 300-talet", konstaterade Londons borgmästare Boris Johnson när han fick reda på uppgörelsen i Europaparlamentet om att begränsa bankernas bonusar till en årslön. 

Banker och banktjänstemän kommer istället att flytta utanför EU, hävdade han. Finanscentrum som New York, Singapore och Zürich är de som kommer att gynnas om reglerna införs, som det är tänkt, nästa år. 

För London och Storbritannien är finanssektorn oerhört viktigt, den står för drygt en tiondel av ekonomin. Bara i London jobbar nästan 150 000 personer i sektorn.

Men att försvara bankbonusar här ger inga större politiska poäng, och inte blev det lättare av att Royal Bank of Scotland presenterade en förlust på drygt 50 miljarder kronor för fjolåret, trots det betalar man ut sex miljarder i bonusar.

Premiärminister David Cameron sa att han ska överväga förslaget men att man måste ta hänsyn till de internationella banker som verkar i Storbritannien.