luleå - aik 6-4

Stopp för AIK i slutspelsjakten

1:46 min

Det blev svängigt och chansrikt när slutspelsjagande AIK mötte Luleå i elitseriehockeyn på torsdagskvällen. Matchen slutade 6-4 till Luleå.

Radiosportens Peter Sundkvist utser lagens lirare:
Luleå: Joonas Vihko
AIK: Tobias Viklund

– Det är klart att det hade varit jätteviktigt och skönt att vinna här uppe i dag, me nu får vi verkligen sikta in oss på att vinna de två sista matcherna, säger AIK:s Björn Melin till Radiosporten.

Luleå tog ett grepp om matchen i första perioden med tre mål av Joonas Vikho. När mittrundan inleddes var ställningen 3-1. Men AIK gav inte upp, samtidigt som Luleå agerade slarvigt i försvarsspelet.

Att matchen blev målrikt hade målvakterna stor del i. Daniel Larsson såg otät ut och ett målvaktsbyte såg ut att stå för dörren när Luleå gjort sitt femte mål (5-2) en bit in i andra perioden.

AIK:s tränare Anders Eldebrink nöjde sig dock med en timeout och lyckades vända matchen med två mål på drygt tre minuter. Skotten såg inte otagbara ut för Johan Gustafsson i Luleåkassen.

När sista perioden inleddes var ställningen 5-4 till hemmalaget.

AIK fortsatte skapa chanser, men nu höll Johan Gustafsson emot och gjorde avgörande räddningar.

Jagande AIK blottade sig i försvaret och efter åtta minuter fick Toni Koivisto ett kontringsläge. Helt fri med Daniel Larsson gjorde han 6-4 efter en snabb dragning i sidled.

Luleå kontrollerade nu matchen medan AIK desperat sökte vägar för att reducera. De vassaste chanserna skapade dock hemmalaget, men nu höll Daniel Larsson tätt.

– Jag tycker att vi sikta på andraplatsen nu. Det är bra att ha hemmafördel i en eventuell semi, säger Luleås Niklas Fogström och syftar på ett tänkbart möte med HV 71 i slutspelet.

Samtidigt som AIK förlorade vann Brynäs hemma mot Modo, och nu är det sex poäng upp till en slutspelsplats för Eldebrink och hans mannar.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Peter Sundkvist
peter.sundkvist@sverigesradio.se