Renässans för hästkött bland konsumenterna

1:39 min

”Ingen vill ta i hästkött”, lät det häromdagen när Ekot talade med en slaktare i slakthusområdet i Stockholm. Men det tycks inte stämma på konsumenterna i varje fall.

Christoffer Magnerholt, butikschef på en Icabutik i Stockholm har sällan sett en ny vara sälja slut så fort som hästfärsen.

– Det trodde jag inte, jag tog inte det som en rolig grej. Tänkte att jag får väl äta hästlasagne i ett par veckor efter. Aldrig sett maken till försäljningsboom, säger han.

Butikspersonalen staplar upp mer nötfärs i hyllorna, bredvid gapar en hylla tom. På etiketten ovanför står skrivet: ”Hästkött 69 kronor kilot”. Här låg så sent som i går en trave paket med hästfärs. Partiet på drygt tio kilo sålde slut på tre dagar.

Ett nytt parti är beställt men kommer enligt Magnerholt först i nästa vecka. Som matintresserad är han glad att hästköttet nu kan få en renässans.

– Häst är god mat helt enkelt. Folk borde testa det verkligen. Det smakar som nöt fast lite mer och samtidigt inte lika vilt som man kan förvänta sig, säger han.

I andra delar av matkedjan är dock hästköttet närmast pestsmittat. De stora uppköparna av kött har begärt av underleverantörer att häst och nöt helt skiljs åt vid styckning, vilket har fått flera slakterier att helt sluta ta emot hästar.

Trots det har Svenskt kvalitetskött AB, som styckar det mesta av det svenska hästköttet, sålt mer hästkött än tidigare. I måndags steg priset.

– Det är både butiker, restauranger och enskilda personer som är mycket intresserade av hästkött, säger Robin Törnkvist marknadschef.

I butiken tittar kunderna nyfiket på skyltarna om hästkött. Bengt som bor i kvarteret är inte intresserad, men kommer däremot fram med en påse köttbullar i handen.

– Varifrån kommer det här köttet? Jag hittade inte det på den här. Första frågan är : Från vilket land kommer köttet? Och den andra: Finns det hästkött i den här? säger han.