Kritik mot Enströms hållning till Försvaret

1:25 min

En försvarsministersom hamnat i konflikt med Försvarsmakten om materielinköpen är allvarligt. Det menar oppositionen efter försvarsminister Karin Enströms hårda kritik av hur försvaret räknar på sin ekonomi framöver.

Peter Hultqvist är socialdemokratisk ordförande i försvarsutskottet. Han tror på Försvarsmaktens beräkningar om ekonomiskt underskott.

– Jag litar på Försvarets uppgifter. Jag tycker inte att det finns anledning att ifrågasätta dem på det här viset.

Försvarsminister Karin Enström kritiserar försvaret för att man med grova och osäkra beräkningar visar på ett behov av nästan 4,5 miljarder extra om året i materielinköp. Däremot kan man i detalj redovisa varför det är svårt att spara mer än 430 miljoner årligen, anser ministern.

Peter Rådberg, försvarspolitisk talesperson i Miljöpartiet, menar att det skapar problem att ministern och Försvarsmakten har så olika uppfattningar.

– Jag tycker det är allvarligt att försvarsministern hamnar i konflikt med Försvarsmakten på det här sättet. Det är inte bra.

Torbjörn Björlund sitter i försvarsutskottet för Vänsterpartiet. Han anser att försvarsministern inte tar ansvar för försvarets ekonomiska läge.

– Det är som vanligt ett försök att lägga skulden på andra. Det är inte första gången som den här regeringen gör det så det är väl ytterligare ett sätt att lägga ifrån sig ansvar för det som händer.

Peter Hultqvist (S) tycker också att försvarministern skapar konflikt och konfrontation. Grundproblemet är för små anslag och det kräver åtgärder.

– Vi kommer att ha ekonomiska problem framför oss, det är bara att inse. Då måste man börja jobba med det, säger han.