Gävleborg

Skogsentrepenörer i upprop

1:31 min

I dag gör skogsmaskinentreprenörerna ett riksomfattande upprop för att uppmärksamma den sviktande lönsamheten och korta kontraktstider i branschen.

Det är samling i Ljusdal och det handlar om 900 företagare i Sverige som har skogsmaskinuppdrag till bolag och enskilda skogsägare. Henrik Norberg från Rengsjö är en av dem.

– Man vill inte sträcka sig till att det blir konkurs, men det sprider sig ju en oro över branschen som gör att nyrekryteringar blir lite svårare, säger han.

Henrik Norberg, skogsmaskinentreprenör från Rengsjö är en av cirka 30 i Hälsingland. De känner sig pressade av bland andra skogsbolagen som gör korta avtal och pressar priserna. Senast sa Holmen upp avtal med ett stort antal entreprenörer, vilket ligger i sakens natur mellan köpare och säljare.

– Jo, givetvis. Jag har full förståelse om man har ett antal affärsavtal och måste göra om de man är missnöjd med, då får man ta en förhandling med vart och ett av företagen, säger Björn Åslin som är företagsutvecklare.

Och när maskinägarna samlas i dag i Ljusdal vill man att frågan uppmärksammas på Näringsdepartementet.

– Branschen och Näringsdepartementet går ju in för att öka attraktionskraften för branschen. Man ser ju en risk för underskott för personer som kan jobba i skogen, och vi anser att det här är ett väldigt stort hinder som man inte kan bortse ifrån. Vi kan ju inte attrahera nya medarbetare med en bransch där man har så här kortsiktiga avtal, säger Björn Åslin.

Hur tror du det kommer se ut om några år?

– Det måste ju till någonting om vi ska få bättre villkor och kunna utveckla oss, säger Henrik Norberg.