#sextrak

Sökte lägenhet - fick BDSM-förslag

2:03 min

UPPDATERAD. ”Om du är dominant och håller mig fastbunden - får du bo hos mig”. Det svaret fick Lovisa när hon sökte bostad på Blocket. Nu uppmanar Blocket alla som blir utsatta för sexuella trakasserier på sajten att polisanmäla.

– Direkt när han bad om att vi skulle vara dominanta personligheter så förstod man att det inte var helt reko, säger Lovisa.

Lovisa och en kompis la upp en annons på Blocket: "en rökfri, skojfrisk tjej från Göteborg som pluggar till läkare söker bostad". Hon avslutade med sitt telefonnummer.

Efter ett par dagar började det komma sms från en kille som kunde erbjuda henne att hyra in sig i hans lägenhet, som låg i ett bra läge och med en låg hyra.
– Ja det lät ju väldigt bra - vi skulle få hyra varsitt rum i hans lägenhet!

Men det visade sig snart att killen ville ha mer än bara hyran. Lovisa berättar att han ville att hon skulle vara dominant. Och att han ville bli fastbunden av henne, och bara utsläppt när hon tillät det.

Thomas Bäcker är kundsäkerhetsansvarig på Blocket och säger att varje fall av sexuella trakasserier är ett för mycket.

– Vi kan säga att det inte är ett okej uppträdande eller sätt att agera, och vi uppmanar i regel att göra en anmälan till polisen, säger Thomas Bäcker.

Lovisa spelade in ett samtal med killen och när hon säger att hon inte ville binda honom eller vara dominant, tyckte han att hon uppenbarligen inte var intresserad av lägenheten längre.

– Man blir ju trött. Här söker man bostad och försöker göra sitt bästa för att verka pålitlig och så är det de förslagen man får - för att man är tjej.

Man bör polisanmäla om man blir utsatt för sexuella trakasserier i vardagliga situationer, som på Blocket, badhuset eller bussen. Enligt lagen kallas det då för sexuellt ofredande. Om det händer på jobbet ska man vända sig till Diskrimineringsombudsmannen.

Vilket ansvar tar Blocket för det här?
– Vi gör ju det vi kan med de instrument vi har. Samtidigt är det kanske anonymiteten i telefonmediet som gör det här möjligt. Om abonnemangen var kopplade till personen skulle de här svaga och fega personerna låta bli, säger Thomas Bäcker.

Svante Brunnberg jobbar på juristbyrån Stance och har företrätt många som blivit sexuellt trakasserade.
– I och med att det inte är önskat av henne så är det ett brott. Det som gör det sexuellt är att man blir kränkt i sin sexuella roll, kan man säga, säger han.

Brunnberg säger att fler borde anmäla sexuella trakasserier, för även om det kan vara svårt att få fram tillräckliga bevis så känns det oftast bra.

– Jag klarade av det här fast det kändes tufft i början, och förhoppningsvis så har man fått någon typ av upprättelse. Men man har i alla fall gjort vad man har kunnat - och det tror jag är en känsla som är viktig för folk att känna, säger han.