Västernorrland

Klubbar tackar nej till högre serier

Flera idrottsföreningar i länet drar sig ur högre serier. Pengarna räcker inte och spelarna vill inte satsa. Länsidrottsförbundet anser att det är bra att klubbar vet vad de klarar av och inte. Men Jennifer Berggren, som är back i Wildcats, tror att det leder till att många bra spelare söker sig bort från Västernorrland.

– Man börjar titta på var karriärmöjligheterna finns. Särskilt är det nog så för killar. För oss tjejer är det också så, men vi har färre elitlag spridda i hela Sverige, säger hon.

Jennifer Berggrens lag, Wildcats, vill gå upp i riksserien och de kämpar med att få ihop pengar.Men flera andra lag har tackat nej till högre serier. Töva till Alltvåan, KFUM Sundsvall till basketligan. Njurunda SK drog sig ur kvalet till division 1 och division 2-laget Ulvö hockey säger nej till att gå upp till nästa division. Dyrare resor, oengagerade spelare och nya krav är några av anledningarna.

Men Ulf Näslund, som är ordförande i länsidrottsförbundet, tycker att trenden är positiv och att klubbarna tar mogna beslut.

– Många kämpar på även om de kanske inte ska det. Har man inte pengar till att satsa på högre nivåer så blir det bara bekymmer och tar kraft från annan verksamhet. Det har blivit tuffare ekonomiskt nu på senare år, säger han.

Att spela i högre divisioner och få hårdare motstånd utvecklar spelet, säger Jennifer Berggren. Sundsvall Wildcats vann just mot Luleå HF med 17-1 och visst var det kul att göra mål, men det blir trist i längden, säger hon.

Och om de bästa i klubben tvingas spela på lägre nivåer än de platsar, förlorar de sin förebildsstatus hos de yngre i föreningen, säger Jennifer Berggren. Vissa börjar se upp till spelare i andra klubbar i stället, som ligger i högsta serien. Och det är negativt för den lokala sporten, säger hon.

– Det finns ju ingen riktig toppspelare som man kan heja på då. Spelare som syns mycket och som gör mycket mål i media påverkar jättemycket, säger hon.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se