Stockholms län

Parad för avgiftsfri kollektivtrafik

0:53 min

Idag strax efter halv två arrangerar Piratpartiet Stockholms län, Feministiskt Initiativ Storstockholm, Ung Vänster Storstockholm och Planka.nu en parad för avgiftsfri kollektivtrafik. Samtidigt visar en ny rapport att plankningen minskar i länet.

Paraden börjar vid Sergels torg och fortsätter sedan till Landstingshuset på Kungsholmen. Anna Nygård är engagerad i Planka.nu:

--I Stockholm idag är det problematiskt att inte alla har råd att åka kollektivtrafik. Samtidigt investeras det väldigt mycket på kontroll, på spärrsystem och nya smsbiljetter som inte fungerar.

--En av de saker som det har räknats mest på är en hundraprocentig skattefinansiering av skattefinansiering, eftersom den redan idag till hälften är finansierad av skatter. Det vore i så fall en betydligt mycket mer rättvis och progressiv finansieringsmetod, som vi har det idag betalar en miljonär lika mycket som en uteliggare.

Men varför ska det inte vara frivilligt att betala för kollektivtrafiken?

--Som vi ser det så är kollektivtrafiken en så pass grundläggande funktion i en stad och det är så många som är beroende av den för att kunna ta sig till arbete och skola.

Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter idag att antalet plankningar har minskat i länet med nästan en tredjedel mellan ifjol och 2010. Det innebär att ifjol skedde det ungefär en miljon plankningar i månaden. Enligt DN betydde detta ett inkomstbortfall för SL på 238 miljoner kronor under 2012.