Jönköping

Skidar genom Norge - gör avstickare till Vasaloppet

2:23 min

David Erixon från Taberg är mitt uppe i den skidtur som ska ta honom genom hela Norge, från söder till norr. Men Vasaloppet missar han inte.

Tillsammans med sin vän Niclas Bentzer från Falun så har David Erixon redan avverkat närmare 100 mil på skidor i år. Målet är att ta sig hela vägen till Nordkap, där man planerar att vara framme i slutet av maj.

Men första helgen i mars innebär vilohelg - för Niclas. David ska köra sitt femtonde raka Vasalopp. Och formen är han lite osäker på.

– Jag är förberedd på så sätt att jag åkt väldigt mycket skidor i år. Sedan den 5 januari har jag åkt skidor i stort sett varje dag, fem sex timmar om dagen. Men jag ju inte stakat särskilt mycket egentligen och det vet jag sen tidigare år att det är bra om man har fått göra det innan loppet.

Men utsliten är inte David Erixon. På turen genom Norge drar han en pulka efter sig och farten är ofta inte högre än ett par-tre kilometer i timmen, men nu är han sugen på att åka lite fortare, utan pulkan på släp.

David Erixon har i sina tidigare Vasaloppen ofta slutat bland de 500 främsta, men i år hoppas han att vara åtminstone bland de 1000 främsta.

– Jag misstänker att bristen på stakträning i år eventuellt kommer att visa sig när man kommer till Evertsberg, men det återstår att se.

Redan på måndag kväll kopplar han dock på pulkan igen och fortsätter norrut genom Norge. 150 mil återstår på den turen. Ett nio mil långt Vasalopp borde med andra ord vara rena barnleken för David Erixon.

– Det får vi hoppas! Det ser ju ut att bli bra väder så jag hoppas kunna åka för fullt och njuta av fina spår och av folkfesten.