Lägsta opinionsstödet för Moderaterna på tre år

2:30 min

Moderaterna går tillbaka i väljaropinionen och får 28,8 procent i februari – den lägsta siffran sedan våren 2010. Det visar Svensk väljaropinion, som är Novus opinions sammanvägning av olika opinionsmätningar den senaste månaden. Moderaternas partisekreterare Kent Persson är inte förvånad.

– Dels ser vi att det är ganska små förändringar inom felmarginalen. Vi har sett det här opinionsläget under egentligen hela hösten. Men det är klart att för oss och alla fyra allianspartier innebär det här opinionsläget att vi har mycket kvar att göra, säger Kent Persson.

Han säger att Moderaterna måste utveckla partiets politik.

– Det handlar om att vi nu ska pröva och ompröva vår politik. Väldigt mycket handlar ju om att kunna ge svar på de samhällsutmaningar som människor i dag ser.

Moderaterna minskar med 1,5 procentenheter till 28,8 procent i Svensk väljaropinion, Novus sammanvägning av olika opinionsundersökningar, som görs för Ekots räkning.

Som block förlorar den borgerliga alliansen 2 procentenheter till 42,0. De rödgröna partierna har inget organiserat samarbete, men räknas de tre partiernas röster ihop blir det 47,6 procent (upp 1,6 procentenheter).

Eftersom grunden är andra opinionsinstituts mätningar går det inte att säga vilka förändringar som är statistiskt säkra och vilka som ligger inom felmarginalen.

Men några andra förändringar är att Folkpartiet också minskar, till 5,7 procent. Miljöpartiet ökar till 9,6. Sverigedemokraterna ökar också till 9,6, den högsta siffran partiet fått i den här mätningen.

Vänsterpartiet ökar till 5,9 och Socialdemokraterna till 32,1 procent.

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna skulle hamna utanför riksdagen med 3,6 respektive 3,9 procent. Bekymmersamt, säger Kent Persson.

– Det visar att alla fyra allianspartier har en hemläxa att göra. Vi behöver flytta fram positionerna var och en för sig, men också tillsammans. Jag tror att just nyckeln för de fyra allianspartierna för att vi ska kunna gå framåt är att vi nu förstärker vårt gemensamma samarbete, så att vi både som enskilda partier ger besked vad vi vill göra, men också gemensamt tillsammans.

Om man ser framför sig en gungbräda, finns det en position där Moderaterna måste minska för att Kristdemokraterna och Centern ska rädda sig över spärren?
– Det är väl alldeles uppenbart i den här sammanvägningen som vi ser, att alla fyra allianspartier måste flytta fram positionerna och få ett större förtroende hos väljarna och få fler att rösta på oss, för varje parti, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.