skid-vm

VM-guld till Johan Olsson efter bragdlopp

1:15 min

För första gången sedan 1993 har Sverige en världsmästare i 50 kilometer. Han heter Johan Olsson, är 32 år gammal och stod på söndagen för ett bragdlopp i skid-VM i Val di Fiemme.

Johan Olsson gick loss från huvudklungan redan efter drygt en mils åkning. Före dess hade landslagskompisen Anders Södergren testat att gå ifrån, men blivit ikappåkt.

Olsson fick en lucka som växte stadigt. Och med hjälp av schweizaren Dario Cologna lyckades duon dryga ut ledningen ner till huvudklungan.

Cologna föll sedan olyckligt och tappade svenskens rygg. Radiosportens expertkommentator Torgny Mogren trodde länge, ända fram till 35 kilometers åkning, att Olsson skulle bli ikappåkt av huvudklungan.

Men Olsson höll undan, tack vare urstark åkning och en smart svensk taktik. Anders Södergren åkte flera gånger fram till spets i den jagande klungan och lyckades därigenom bromsa upp tempot.

Olsson, som vann silver i både 15 km fritt och stafett (4x10 km), kan nu även titulera sig världsmästare.

VM-guldet är Sveriges första i detta VM, och den sjunde medaljen. Senast Sverige vann VM-guld på fem mil var 1993 i Falun, då Radiosportens expertkommentator Torgny Mogren triumferade. Då i fri stil.

Guldet är sveriges 19:e totalt på en VM-femmil. Med det är Sverige bäst i världen. Ingen annan nation har så många guld på distansen 50 kilometer.

Norges store skidstjärna, Petter Northug, som har vunnit tre raka femmilslopp i mästerskapssammanhang (VM 2009, OS 2010 och VM 2011) hade en tung dag i spåret och slutade på 21:a plats. Northug var två minuter efter Olsson och full av beundran över svenskens insats.

– Jag måste ju gratulera Sverige och Johan Olsson, det var ett imponerande lopp. Det Johan gör i dag har jag stor respekt för. Man måste vara stark mentalt och i bra form. Det var ett välförtjänt guld till Sverige, säger Northug till Radiosporten.

Roger Burman, Val di Fiemme
roger.burman@sverigesradio.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sverigesradio.se