Bedömare varnar för KF:s ekonomiska problem

1:22 min

Kooperativa förbundet, KF, som äger livsmedelskedjan Coop, kämpar för att bromsa de senaste årens miljardförluster. Samtidigt varnar flera branschbedömare för att problemen är så stora att de tvivlar att det ens är möjligt att nå ett nollresultat.

En av dem som starkt tvivlar på KF:s framtid är professor Ulf Johansson vid Ekonomihögskolan i Lund.

– Man kan undra hur länge detta ska hålla på, hur länge kan bankerna tycka det är ok att driva en förlusttyngd verksamhet, säger han.

Kräftgången för Kooperativa förbundet, KF, har pågått i flera år. Men under 2011 och 2012 förvärrades situationen akut med årliga förluster på en miljard kronor. Detta trots att KF bland annat stängt flera butiker och sålt både sin apotekskedja och delar av sitt fastighetsbolag.

Flera branschbedömare anser att KF befinner sig i ett mycket svårt läge och just nu säljer ut kyrksilvret. Ändå lyckas koncernen inte bromsa förlusterna, konstaterar detaljhandelsanalytikern Henrik Öhman.

– Det är förvånande att man fortfarande har ett så stort negativt resultat. Jämfört med 2011 har man lika stora förluster även om tar bort skattekostnader och engångskostnader, säger han.

KF:s koncernchef Frank Fiskers vill inte kommentera andras uppfattning. Han anar slutet på stålbadet och lovar vinst i år.

– Vi har precis levererat ett bokslut som till sina siffror är besvärligt. Men jag vill samtidigt säga att det är ett bokslut som också visar att vi har koll på vår ekonomi, vi har en plan, vi vet vad vi vill och vi vet hur vi ska komma dit, säger Frank Fiskers.

Mot Frank Fiskers framtidstro talar den stenhårda konkurrensen inom livsmedelshandeln. Dessutom anses KF mindre effektivt än andra bolag genom att ägas av 39 konsumentföreningar över hela landet. Det är en nackdel jämfört med konkurrenterna, anser analytikern Henrik Öhman.

– De detaljhandelsföretag som haft högst försäljningsökning och högs lönsamhet är börsbolag och bolag med en liten ägargrupp. Och det här tror jag är nyckelförklaringen till KF-koncernens negativa resultat. Det finns för många intressenter genom de här KF-föreningarna bakom, säger Henrik Öhman.