Oväntad Putin-satir i statlig rysk tv

2:26 min

Häromkvällen hade det nya humorprogrammet "Ja, herr president" premiär i ryska statliga tv-kanalen NTV. 25 minuter med sketcher om landets starke man med en Vladimir Putin-imitatör i huvudrollen. Presidentens pressansvarige meddelade att Putin själv sett programmet på förhand men inte haft några synpunkter på vare sig form eller innehåll. Kulturnytts Fredrik Wadström har sett första avsnittet i den nya ryska presidentsatiren.

Det roligaste med komikern Dmitrij Gratjov är inte hans porträttlikhet med Vladimir Putin utan att han lyckas framhäva de löjliga eller till och med ömkliga sidorna hos den ryske presidenten. I en scen står han framför en laptop och ska just börja träna på dansen till den sydkoreanska super-hiten "Gangnam Style" när sekreteraren i Kreml anmäler några viktiga besökare.

Det är överhuvudtaget något surrealistiskt med en påkostad Putin-satir som sänds på just NTV. Alla de tre stora statliga ryska tv-kanalerna har sedan början av 2000-talet varit väldigt befriade från program som kritiserar makten. Särskilt nyhetsprogrammen har varit nästan löjligt lojala. Men just NTV har en alldeles egen historia, först som den nya friare journalistikens flaggskepp under Jeltsin-epoken på 90-talet. Då hade kanalen till och med en egen inhemsk version av det brittiska politiska docksatirprogrammet "Spitting image" med titeln "Kukly" - dockorna. Efter Putins makttillträde togs NTV snart över med hot och våld av ett ryskt statligt mediebolag. Självständiga journalister och programledare fick sparken en efter en och politikersatiren "Dockorna" las ned 2002. På senare år har NTV varit Kremls egen attackhund som ger sig på regimkritiker med så kallade avslöjande dokumentärer om deras opatriotiska verksamhet.

Nu är det plötsligt NTV som låter Putin väckas mitt i natten av en förtvivlad Gerard Depardieu som ringer och vill ha hjälp med än det ena och än det andra. Det är inte bara Depardieu som framstår som löjlig. Också den ryska statens gullande med den bullrige franske skådespelaren blir här befängt.

Det som gör tv-serien "Ja, herr president" något mer ofarlig än Putin-humorn på ryska bloggar och i sociala medier är att det bara handlar om just honom - på samma sätt som nyhetssändningar och politiska diskussioner i Ryssland oftast bara handlar om Vladimir Putin. Men serien är också ett erkännande att den hårda linjens politik och den officiella bilden av den perfekte ledaren inte bara har varit en framgång.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se