Annie Lööf kritiserar Moderaternas vändning

2:04 min

Moderaternas vändning i frågan om kommunerna ska tvingas införa valfrihet inom välfärden får inte stöd av den andra allianspartierna.

I en rapport som presenterades i går säger Moderaterna att partiet inte vill ha lagstiftning. Det är ett avsteg från den gemensamma allianspolitiken, anser Centerns Annie Lööf.

– Jag tycker att det är synd att Moderaterna har kommit fram till den ståndpunkten. För mig som centerpartist är ju människors valfrihet oavsett var man bor i landet det mest grundläggande och viktigaste, säger hon.

Varför är det synd?

– Dels är det en gemensam alliansståndpunkt, vi gick till val på att ge människor mer valfrihet oavsett var man bor i landet och det står jag och Centerpartiet fast vid.

I går var det Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund som tog avstånd från Moderaternas ändrade hållning i synen på LOV - alltså lagen om valfrihet och frågan om den ska vara tvingande för kommunerna att införa eller inte. I dag är det både Centerns och Folkpartiets tur att göra det.

Anna Kinberg Batra som leder den moderata arbetsgruppen sade i går att fokus bör vara på att välfärden ska vara så bra som möjligt, inte på vem som äger den.

Men Nina Larsson, partisekreterare för Folkpartiet, håller inte med om det resonemanget

– Det viktiga är att människor känner en egenmakt över sin situation och jag tror också att det är viktigt att man kan välja mellan olika utförare, att det finns en dynamik inom offentlig sektor, att man som arbetstagare kan gå vidare och starta egna företag så där delar jag inte riktigt den synen, säger hon.

Nina Larsson är också kritisk till att Moderaterna inte inväntar den utredning som regeringen tillsatte så sent som i höstas och som ska se över om det behövs tvingande lagstiftning eller inte. Som det är nu har ungefär hälften av kommunerna infört.

 Trots att det största partiet i alliansen nu inte vill ha en lagstiftning som tvingar kommuner att låta privata företag etablera sig inom skola, vård och omsorg, tror Centerns Annie Lööf att den ändå kommer att införa.

– Alliansen med alliansens fyra partier har ju gått till val på att utreda möjligheten att införa valfrihet i landets alla kommuner och det är ju något som jag och andra partier i alliansen står bakom, säger hon.