Vill skapa en folkrörelse för yttrandefrihet

2:32 min

Idag slår Tempo dokumentärfestival i Stockholm upp portarna till ett hundratal dokumentärer från hela världen. Temat för i år är yttrandefrihet och civilkurage. Nahid Persson Sarvestani tävlar mot "Searching for sugarman" med dokumentären "My stolen revolution".

Efter uppmärksammade filmer som "Prostitution bakom slöjan" och "Drottningen och jag" som kretsar kring politik och mänskliga rättigheter i hemlandet Iran, återvänder Nahid Persson Sarvestani i sin nya film "My stolen revolution" till händelser och berättelser om tortyr och avrättningar efter den iranska revolutionen 1979.

- Alla filmer jag gör handlar om min bakgrund. Men när jag berättar om mig själv i filmen betyder det inte att jag berättar om mig själv. Min historia är alla andra iraniers historia, säger Nahid Persson Sarvestani.

I sin senaste film söker hon upp vänner som fängslades av den islamistiska regimen som tog makten efter den iranska revolutionen.

Hon var själv delaktig i vänstergrupper och kämpade sida vid sida med islamisterna för att störta den iranska shahen 1979. Och själva filmtiteln "My stolen revolution" syftar på att islamisterna först lovade frihet och demokrati - men att så snart de kom till makten - övergav talet om yttrandefrihet. Arresteringen av regimkritiska inleddes och fortsätter än idag.

- Det kan vara bloggare, det kan vara jurister. Det sitter så mycket folk i fängelse nu, det finns ingen frihet, det är ett stort fängelse Iran.

För några dagar sedan rapporterade Kulturnytt om den svensk-iranska skådespelaren Maryam Moghaddam som efter att ha spelat i Jafar Panahis film "Closed curtain" fick sitt pass konfiskerat av iransk polis.

Nahid Persson Sarvestani, själv landsförvisad efter sina dokumentärer om Iran, är inte förvånad. Regissören Jafar Panahi har filmförbud i 20 år och dessutom husarrest i Iran, men spelade in filmen med sin mobiltelefon.

Vilken typ av film accepteras av den iranska regimen idag ?

- De kan aldrig göra politisk film, då blir den förbjuden. Man blir fängslad. När de gör film måste man göra den så poetisk, att man får läsa mellan raderna vad filmen handlar om.

Genom sin dokumentärfilm ”My Stolen revolution” hoppas Nahid Persson Sarvestani att fler får upp ögonen för det politiska läget i Iran.

- Ingen kan lämna biografen oberörd, det är väldigt tungt att veta att det finns människor här i Sverige med den här bakgrunden. Att det är något som händer idag också. Det ska påverka alla människor.

Vad vill du se för reaktioner på filmen?

- Jag önskar att det kunde bilda en rörelse, för fångarna i Iran och för yttrandefrihet.

På fredag visas Nahid Persson Sarvestanis film "My Stolen Revolution" på Tempo dokumentärfestival i Stockholm. Filmen är nominerad till Tempo Documentary Award i sällskap av bland andra Malik Bendjellouls "Searching for sugarman".

Isa Andersson

isa.k.andersson@sr.se