Knappt ja för schweiziskt köp av Gripen

1:54 min

I den första parlamentsomröstingen i Schweiz i dag, i Ständerat, blev det ett knappt ja för den schweiziska regeringens planer på att köpa 22 Gripenplan av Sverige. Däremot fick regeringens planerade finansieringsplan av köpet inte tillräckligt majoritet i Ständerat för att godkännas, vilket var en överraskning. I juni kommer frågan till den andra kammaren.

– Jag är överraskad, i parlamentet får man räkna med allt, säger en besviken schweizisk försvarsmininster Ueli Maurer från Schweiziska Folkpartiet.

Maurer konstaterade också att med dagens resultat i Ständerrat är det just nu nej för ett schweiziskt köp av Gripen, men Maurer tror ändå på ett politiskt godkännande av affären längre fram.

22 ledamöter i Ständerat, den ena kammaren i parlamentet där det sitter representanter för landets olika kantoner, röstade för regeringens planer på att köpa 22 Gripenplan av Sverige, 20 röstade emot. Det var något fler motröster än vad många räknat med eftersom flera tidigare kritiker, framför allt från borgerliga partier, under de senaste månaderna låtit mer positiva till affären. 

Men den stora överraskningen kom när frågan om finansieringen av Gripenköpet avgjordes, då fattades nämligen en röst för Gripenförespråkarna för att finansieringen skulle kunna godkännas. Affären går loss på ungefär motsvarande 22 miljarder kronor.

Finansieringsnejet kan delvis ha att göra med att tre ledamöter inte var närvarande vid omröstningen. Men medborgarorganisationen GSOA, som arbetar mot att Schweiz över huvud taget köper nya stridsplan, ser resultatet ändå som en delseger:

– Det är här är bra för oss, nu kommer den här affären att diskuteras mycket mer igen jämfört med om allt bara hade godkänts med stora majoriteter i dag, säger Seraina Patzen på GSOA.

I juni ska parlamentets andra kammare, Nationalrådet, rösta om Gripenplanerna och där har motståndet mot affären hittills varit något starkare än i Ständerat. Och för att affären ska kunna bli av, måste båda kamrarna komma till samma beslut. Säger Nationalrådet ja till finansieringsupplägget kan Ständerat återigen rösta om det.

Men med största sannolikhet kommer dock hela frågan till slut att avgöras i en folkomröstning, som väntas hållas någon gång under nästa år.