Chávez död väcker blandade reaktioner i världen

1:55 min

Ledare runt om i världen kommenterar nu nyheten att Venezuelas president Hugo Chávez har avlidit. I Latinamerika uttycker många ledare sorg, medan USA hoppas på samarbete i framtiden.

Efter beskedet om att sa USA:s president Barack Obama att USA nu vill ha ett konstruktivt samarbete med Venezuela.

Vicepresidenten Nicolas Maduro hade då redan anklagat USA för att konspirera mot Venezuela, och också för att ha bidragit till att Hugo Chávez fått cancer.

I kongressen i Washington var reaktionerna på vänsterpolitikern Hugo Chávez död uttrycksfulla: Från att det var skönt att bli av med honom, till  att han var en tyrann som styrde med järnhand.

Men Latinamerikas ledare sörjer president Hugo Chávez bortgång i sina uttalanden.

Brasiliens president Dilma Rousseff kallade Chávez en storslagen latinamerikan, en vän till det brasilianska folket. Hon sa att Chávez död innebär en oersättlig förlust.

Bolivias socialistiske president Evo Morales sade att han var ledsen över nyheten, medan Ecuadors president Rafael Correa, nära allierad med Chávez,  kallade bortgången en förlust för hela Latinamerika.

På Kuba utlystes landssorg. Chávez har stått Fidel Castro lika nära som en riktig son, hette det på Kuba, som tagit emot stort ekonomiskt stöd från Chávez.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) twittrade om Hugo Chávez bortgång i morse och skrev bland annat att ”Venezuela nu måste få ett tydligt och trovärdigt demokratisk styre”.

Carl Bildt beskriver Hugo Chávez som stark och kontroversiell:

– En både stark, karismatisk och kontroversiell ledare. Den mer populistorienterade politik han förde har fört landet in i ett mycket besvärlig situation. Det kommer nog att ta lång tid innan man kan reparera det. Det är framförallt en ekonomi som, trots mycket höga oljepriser, är i ett stadium av mycket allvarligt förfall, säger Carl Bildt.

Storbritanniens utrikesminister William Hague uttryckte sorg över Chávez död och sa att han efterlämnat ett bestående intryck på sitt folk.

Frankrikes president François Hollande prisade Chávez för hans beslutsamma kamp för rättvisa.