Patrik Ehn kan uteslutas ur Sverigedemokraterna

1:38 min

Patrik Ehn, Sverigedemokraternas gruppledare i Västra Götalandsregionen, riskerar att uteslutas ur partiet på grund av "ideologiskt avvikande" åsikter.

Patrik Ehn säger att han senast på fredag ska bemöta anklagelserna om ideologisk avvikelse.

– Jag har fått frågor om min ideologiska hemvist, men alla som känner mig och arbetar med mig vet att min politiska och ideologiska hemvist är densamma som partiets, säger Patrik Ehn.

Det var i fredags som medlemsutskottet öppnade en så kallad personutredning mot just Patrik Ehn, och även mot hans politiska sekreterare Daniel Rondslätt.

Det utskottet bland annat ifrågasätter, enligt tidsskriften Expo som tagit del av dokumenten, är uttalanden som Patrik Ehn gjort på Facebook och Twitter och att han ska ha pratat om högerextrema partier i Europa i en "positiv anda".

– De partierna har faktiskt tendenser som jag inte alls tycker om, säger Patrik Ehn.

På tisdagen hade partidistriket i Göteborg ett extrainsatt styrelsemöte för att svara på frågor om Patrik Ehn. Mikael Jansson är ordförande i distriktet och riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

– Vi var överraskade över att de här frågorna ställdes överhuvudtaget. Det var en blixt från klar himmel. Men vi är optimistiska om framtiden, säger Mikael Jansson.

Vad innebär det, menar du?
– Att medlemsutskottet kan avskriva ärendet, säger Mikael Jansson.

Senast på fredag ska Patrik Ehn svara på frågorna om hans ideologiska hemvist. Sedan bestämmer medlemsutskottet om de ska skicka vidare ärendet till partistyrelsen som beslutar om uteslutning.

– Jag kommer att svara på frågorna. Efter det så är det väl ur världen. Jag är inte orolig över hur det ska gå, säger Patrik Ehn.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se