LULEÅ

Aurorum Science Park byter namn

1:51 min

Aurorum Science Park utanför Luleå fortsätter att växa. Och i dag presenterade man ett nytt namn för området.

Det finns inget som heter Aurorum Science Park längre. I dag bytte man istället namn till Luleå Science Park för att på så sätt marknadsföra Luleå på ett tydligare sett, som till exempel Luleå Tekniska Universitet har gjort.

Verksamhetschefen Fredrik Kalloniemi hoppas också att namnbytet ska göra så att man sätter ett begrepp för just en science park, som det finns runt 100 stycken av i norden.
– Tidigare sa man att man har varit på aurorum. Det kan man inte säga nu. Man måste uttala Luleå science park, säger han.

Och området växer fortfarande. Förra året etablerade sig 24 nya företag och man gick från 900 anställda till 1100 anställda. Under presskonferensen sa man bland annat att det för tio år sen var Kista som var Sveriges IT-mecka, men att det nu är dags för Luleå att ta den positionen. För i dag finns det företag som är kända inom IT-branschen som EMC och Milestone technologies, men också mer allmänt kända facebook. Och det kommer också komma fler dataföretag till Luleå, men vilka det är är som vanligt hemligt under förhandlingarna.

Men det finns också problem att lösa för IT-boomen i Luleå.
– Några av de utmaningarna är att fixa lokaler. Vi behöver fixa plats åt dem helt enkelt, säger han.