Skarp kritik mot Israels behandling av barnfångar

1:52 min

Israel kritiseras i dag i en rapport från FN:s barnfond Unicef för sättet man behandlar minderåriga palestinska fångar. Enligt Unicef är den omänskliga och grymma behandlingen både systematisk och utbredd.  Inget annat land i världen använder systematiskt militärdomstol mot barn, skriver Unicef.

Den grymma behandlingen börjar redan vid gripandet. De flesta barn grips i sina hem mitt i natten av tungt beväpnade soldater som enligt rapporten "aggressivt väcker de minderåriga och för dem till förhörscenter med ögonbindel och bankbundna händer". Barnen, som lider av sömnbrist, utsätts för kyla och värme beroende på årstiden, det råder brist på mat, vatten och tillgång till toalett.

Under förhör har palestinska barn hotats med både fysiskt våld, död, isolering och sexuella övergrepp mot dem själva eller någon familjemedlem. De flesta barn erkänner under förhör - eftersom de vet att det är det snabbaste sättet att bli fri, skriver Unicef. Och under rättegång inför militärdomstol, är det ofta barnets eget erkännande som används som enda bevismaterial. De flesta barn som grips är pojkar mellan 12 och 17 år, som anklagas för att ha kastat sten.

 Över 7 000 minderåriga palestinier har gripits, förhörts och dömts av Israels militär under det senaste decenniet. Just nu sitter 234 minderåriga palestinier i israeliska fängelser. Barn som är 12 och 13 år kan enbart dömas till sex månaders fängelse. Men från 14 års ålder kan palestinska minderåriga få fängelse i upp till 20 år.

Israel, som inte brukar lyssna till kritik från andra FN-organ, har i det här fallet lovat att samarbeta vidare med Unicef, ”vars arbete vi respekterar”, som det hette i ett pressmeddelande i dag. Unicef skriver också att Israel redan har genomfört vissa förbättringar, till exempel när det gäller att informera barnens föräldrar och hur många dagar ett barn kan sitta i förhör innan en rättegång inleds.