Politik

Fick västmanländsk anknytning först efter att ha lämnat länets riksdagsbänk

2:24 min

För 15 år sedan blev kristdemokraten Magnus Jacobsson från Uddevalla invald i riksdagen på ett västmanländskt mandat. Det blev startskottet för en politisk karriär - i Uddevalla. Men idag har han familj även i Västmanland. För fem år sedan ringde en okänd lillasyster från Fagersta.

Det var vid valet 1998 som Uddevallabon Magnus Jacobsson, då förbundsordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet, plötsligt och oväntat blev riksdagsledamot för Västmanland.

Bakgrunden var att Kristdemokraterna inför valet 1998 ville dra fördel av att dåvarande partiledaren Alf Svensson var så populär. Därför fanns även en rikslista till riksdagen och det var så många som valde den att den då 30-årige Magnus Jacobsson knep en plats på den västmanländska riksdagsbänken.

Till en början hade han vissa problem med geografin, berättar han och ger exempel på grodor som han sen fick äta upp i media.

– Jag ställde den för en politiker till en journalist livsfarliga frågan "ligger Strängnäs på rätt eller fel sida om Mälaren?" Snacka om att jag fick leva med den rubriken sedan.

Men efter den litet tröga starten ägnade Magnus Jacobsson mycket tid åt att besöka olika platser i Västmanland.

Efter ett par år som västmanländsk riksdagsledamot fick han erbjudande om att representera Kristdemokraterna i Västmanland "på riktigt".

– De var beredda att nominera mig igen om jag flyttade upp.

Men med tre barn i skolåldern så valde Magnus Jacobssonatt bo kvar i Uddevalla.

Efter de fyra åren på den västmanländska riksdagsbänken så ägnade han fyra år åt oppositionspolitik i Uddevalla och har de senaste sex åren varit kommunalråd i samma kommun.

Så här i efterhand har han bara positivt att säga om tiden i riksdagen.

– Efter den första starten kände jag aldrig att det fanns något agg mellan mig och partiet i Västmanland. Tvärtom var det en otroligt rolig och lärorik period som jag har stor nytta av nu när jag jobbar som kommunalråd, säger Magnus Jacobsson.

Martin Vare, Monica Elfström
nyheterna.vstm@sverigesradio.se